Helsingin DX-Kuuntelijat ry

- La Voz de la Capital -

DX-aiheisia linkkejä:

Paljon hyvää tietoa DX-kuuntelusta englanniksi

Liity jäseneksi Suomen DX-Liittoon!

DX-tietoutta englanniksi

DX-tarvikkeita HamRadiosta

DX- ja satelliittitarvikkeet MediaPlazasta 

DX-TARVIKEPALVELU

 

EtusivuDX-kuunteluAntennit ja radiotUutisetHaluan lisätietoaKeskustelupalsta

Maailman ympäri

 

LYHYTAALTOLATTARIT - ECUADOR JA KOLUMBIA

ã Juha Ignatius

Tällä kertaa tutkimme muinaisen Suur-Kolumbian kahta maata: Kolumbiaa ja Ecuadoria. Etenkin Ecuadorin asema valikoima on runsas. Aloitamme Kolumbiasta eli Andien pohjoispäästä joten ensin pari sanaa Andeista.

ANDIT

Andit ovat maailman pisin vuoristo ja ne peittävät lähes kolmanneksen koko Etelä-Amerikasta. Maasto on karua ja suhteellisen pienen maaviljely sadon antavaa. Asukkaiden toimeentulo on yleensä niukka.  Andeilla valtaosa väestöstä on alkuperäistä kansaa eli intiaaneja. Andeilla voit tavata monia kamelieläimiä kuten laaman, alpakan, vikunjan ja guanakon. Myös lintuja on moneen lähtöön pienestä kolibrista valtavaan andien kondoriin.

Andien ylängön paikallisten ihmisten veressä on tavallista enemmän punasoluja, ja heidän elimistössään on myös keskimäärää enemmän hemoglobiinin tuotantoa säätelevää hormonia. Ketsuaintiaaneilla on myös tavallista suurempi sydän ja elimistössä enemmän verta kuin alankojen ihmisillä. Näistä johtuen Andien vuoristotautia (soroche) sairastaa yleensä vain alavilta mailta tulevat vierailijat.

Andeille on rakennettu vain neljä rautatielinjaa joista yksi on maailman korkein täyden raideleveyden rautatie. Myös maantiet ovat hyvin harvassa, joten me DX-kuuntelijat saamme kiittää Andeja siitä, että Andien korkeuden ja suuruuden takia Kolumbian, Ecuadorin, Perun ja Bolivian alueilla tarvitaan paljon lyhytaaltoasemia tiedonkulun hoitamiseen.

KOLUMBIA

 

Etelä-Amerikan luoteiskolkassa sijaitseva Kolumbia on mantereen ainoa maa, jolla on rannikkoa sekä Tyynen valtameren että Karibianmeren puolella. Maan pohjoisosassa on 1143 km mittainen rannikkokaistale Karibianmeren rannikkoa, lännessä on 993 km Tyynenmeren rannikkoa. Kolumbian pohjoinen rajanaapuri on Panama. Lounaassa ja etelässä maa rajoittuu Ecuadoriin ja Peruun, kaakossa Brasiliaan ja koillisessa Venezuelaan. Kolumbian pinta-ala on 1 141 748 neliökilometriä, ja se on Etelä-Amerikan neljänneksi suurin maa. Asukasluvultaan ( 31,4 miljoonaa) Kolumbia sijoittuu mantereellaan kolmanneksi. 

Maan historia on ollut hyvin levoton ja vaikea. Nykyaikana Kolumbian nimi tuo mieleen esimerkiksi Nevado del Ruìzin tulivuoren purkauksen 80-luvulla, jolloin kuoli 24 tuhatta ihmistä, sekä ajoittain maata vaivaavat kansalaislevottomuudet.

Tiedotusvälineet kertovat kaikkialla maailmassa säännöllisesti Kolumbian pahamaineisista huumekauppiaista ja sisseistä, joiden yksityisarmeijat sotivat maan hallitusta vastaan haitaten maan rauhanomaista kehitystä. Huumekauppiaat ovat keskittyneet Medellìn kaupungin alueelle, joka muodostaa miltei valtion valtiossa. Huumekauppiaat ovat Kolumbian poliittisen ja taloudellisen tasapainon merkittävin uhka. Kolumbiassa tapetaan asukaslukuun nähden eniten ihmisiä maailmassa. Huumekaupan tärkeydestä kertoo se että kahvi on maatalouden ylivoimaisesti tärkein vientituote. Maa tuottaa n. 12 % maailman kahvista. Huumekaupan arvioidaan tuottavan n. kaksi kertaa niin paljon kuin kahvin vienti, mutta huumetulot jäävät muutamien harvojen rikollisten käsiin. Noin 70 % maan asukkaista asuu suurkaupungeissa kuten maan pääkaupungissa Bogotassa (n. 4 milj. asukasta). Näiden suurkaupunkien ympäristössä on laajoja slummeja (tuguios) joissa asuu yli puolet maan väestöstä ja he ovat erittäin köyhiä.

Näistä kielteisistä seikoista huolimatta Kolumbialla on tarjottavana hämmästyttävän kauniita ja vaihtelevia maisemia. Kolumbiassa on palmujen reunustamia Karibianmeren ja Tyynenmeren rantoja, Andien lumihuippuisia vuoria, suuri itäinen preeria nimeltä Llanos ja etelän trooppiset metsät, joiden joet laskevat Amazoniin sen virratessa lähellä Kolumbian ja Brasilian vastaista rajaa. Cordillera Central, yli 3900 metriin kohoava Andien läntinen ylänkö, on vain muutaman tunnin ajomatkan päässä Cauca- ja Magdalenajokien varsien lämpimistä banaani- ja kahviplantaaseista.

Kolumbialla on suurenmoisen luonnon lisäksi hyvin rikas kulttuuriperinne, joka oli eräiltä osin verrattavissa Meksikon atsteekkien, Keski-Amerikan mayojen ja Perun inkojen kulttuuriin. Upeisiin ja tarunomaisiin Kolumbian kultaesineisiin voi tutustua maailmankuuluussa Museo del Orossa, Kultamuseossa. Huomattavasti helpommin voimme me suomalaiset tutustua Kolumbian nykykulttuuriin esim. lukemalla Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittaneen Gabriel Garcìa Marguezin suomennettua tuotantoa tai kuuntelemalla Kolumbialaisia asemia.

Vähän historiaa eli Kolumbian ensimmäisen pysyvän espanjalaisen siirtokunnan Santa Martan perusti Sebastian de Belalcazar 1525. Tästä eteenpäin alkoi intiaanien tuhoaminen ja espanjalaisten valtakausi kunnes kuvaan astuu herra nimeltä Simòn Bolìvar ( El Libertador/ suom. Vapauttaja) ja aloittaa vapaussodan 1814. Vuonna 1819 hänen joukkonsa kukistavat espanjalaiset ja Kolumbian itsenäisyyden aika alkoi. Siitä lähtien on Kolumbiaa vaivannut levottomuudet ja toisinaan veriset sisällissodat.

Nykypäivää: eli Kolumbiassa on kolme miljoona asukkaan kaupunkia (Bogota, Medellin ja Cali). Maassa puhutaan espanjaa ja uskontona on katolilaisuus (n.90 %). Väestö koostuu seuraavasti: metstitsit n.50-60%, mulatteja n. 15-25% ja valkoihoisia n. 20%. Miesten odotettavissa oleva elinikä on 63 vuotta. Valuutta on peso ja kansantanssi tuntee nimen Cumbia. Maan lyhytaalto radiotoiminta on kovasti hiljenemään päin. Asemat siirtyvät voimakkaasti keskiaalloille ja ULA:lle. Ennen monen kymmenen aktiivisen aseman joukosta vain alle kymmenen on toiminnassa. Sitten siirrymme huomattavasti rauhallisempaan maahan:

 

ECUADOR

 

Ecuador on yksi Etelä-Amerikan pienimmistä maista (2 83651 km2). Maa sijaitsee Tyynenvaltameren rannikolla Etelä-Amerikan keskiosassa ja on saanut nimensä espanjan kielen päiväntasaajaa tarkoittavasta sanasta. Ekvaattori eli päiväntasaaja kulkeekin Pohjois-Ecuadorin poikki maan pääkaupungin Quiton lähellä. Quito sijaitsee ylängöllä n. 2850 metrin korkeudella Andeilla. Korkeudesta johtuen yöt ovat viileitä jopa kesäisin, jolloin päivälämpötilat kohoavat 28 asteeseen. Ecuador on kuin koko Etelä-Amerikka pienoiskoossa. Pinta-alaltaan Suomea reilusti pienemmässä maassa on useita toisistaan täysin poikkeavia seutuja: Lumihuippuiset Andit ja monet tulivuoret, mm. aktiivinen Cotopaxi 5897 metrin korkeudessa, Amazonin sademetsä. Rannikolla pääsee viettämään rantalomaa Tyynessä valtameressä, nauttien päiväntasaajan kuumasta auringosta. Inkaraunioilla tutustutaan inkavaltakunnan menneeseen kukoistukseen. Pääkaupungissa on museoita ja kirkkoja. Sokerina pohjalla Ecuadoriin kuuluu myös upea luonto nähtävyys, Galapagossaaret.

Espanjalaiset perustivat Quiton vuonna 1534. Pitkälle 1800-luvulle saakka Quito oli yksi Etelä-Amerikan johtavista kulttuurikeskuksista. Vuonna 1822 herrat Antonio Josè de Sucre ja Simòn Bolìvar (joka saapui tänne vapautettuaan Kolumbian) vapauttivat Ecuadorin. Tämän myötä Ecuador itsenäistyi vuonna 1830 oltuaan lähes 290 vuotta Espanjan hallinnossa. Vuosina 1925-1948 Ecuadorin presidentti vaihtui peräti 23 kertaa.

Maassa on yli kymmenen miljoonaa asukasta, joista 57 % asuu kaupungeissa, etenkin Quiton ja Guayaquilin suurkaupungeissa. Guayaquil on maan talouselämän keskus, tärkein satama ja suurin kaupunki jossa asuu yli miljoona ihmistä. Quiton vanhat rakennukset ja monumentit ovat säilyneet nykyaikaan, ja vanha kaupunki on yksi mantereen kauneimmista. Siellä on palatseja, ylellisiä asuintaloja ja barokkikirkkoja, jotka on koristeltu tuhlailevasti hopealla ja kullalla.

Maa jakautuu kolmeen osaan. Rannikkoalanko (Costa) jossa asuu n. puolet väestöstä. Täällä kukoistaa etenkin maanviljely. Andien ylänkö (Sierra) jossa asuu n. toinen puoli väestöstä. Itäinen alanko (Oriente) joka on lähes asumatonta sademetsää. Tosin asuuhan siellä mm. jaguaareja, apinoita, tapiireja ja etenkin erittäin runsas lintulajisto. Orientestä löytyy metsätaloutta (balsaa, mahonkia) ja etenkin maan tärkein luonnonvara ja vientituote eli öljy. Muut vientituotteet ovat: kahvi, banaanit ja kaakao. Myös kalastuksen merkitys on kasvussa. Napojoki on Amazonin suurin sivujoki Ecuadorissa ja se sijaitsee Orientessä. Maassa puhutaan espanjaa, ketsua ym intiaani kieliä. Väestö koostuu seuraavasti: Intiaaneja n. 40 %, mestitsejä n. 40 % ja eurooppalaisia n. 10 %. Katolilaisia on väestöstä n. 90 %. Odotettavissa oleva elinikä miehillä on 66 vuotta. Maan valuutta on vapauttajan mukaan Sucre.

Ecuador näyttää olevan kehittymässä demokratiaksi, joka voisi toimia muiden Etelä-Amerikan maiden esikuvana. Maan ainoa ongelma on köyhyys, sillä se on yksi Etelä-Amerikan köyhimmistä valtioista. Vaikka/koska maa on köyhä sen lyhytaalto radiotoiminta on vilkasta, voisi jopa sanoa erittäin vilkasta maan kokoon ja asukaslukuun verrattuna. Asemat eivät siirry samaan tahtiin muille aaltoalueille (keskiaallot & ULA) kuin monessa muussa Etelä- Amerikan maassa ja kun vastaus tavatkin ovat maanosan parhaimpia niin välillä me lattari DX-Kuuntelijat voimme henkäistä helpotuksesta. Ja sitten itse pääasiaan eli kuunteluun...

KUUNTELU

Karkeasti ajatellen kolumbialaisten, ecuadorilaisten ja perulaisten lyhytaaltoasemien kuuntelu on aika samanlaista ja se eroaa hieman esim. bolivialaisten ja venezuelalaisten kuuntelusta. Etenkin perulaiset ja ecuadorilaiset asemat lähettävät ohjelmaa myöhään aamuun asti ja niiden maantieteellinen sijainti on niin lännessä että ne alkavatkin kuulumaan vasta 23-01 UTC mutta parasta on se että kun brassit, venezuelalaiset, bolivialaiset ym lopettavat taajuudet vapautuvat aamulla perulaisten, ecuadorilaisten ja kolumbialaisten vapaaseen käyttöön. Eli itse kuuntelen näiden kolmen maan asemia aamuyöstä-aamuun. Tietysti muutamat poikkeukset vahvistavat sääntöjä.

Katsotaan mitä voisi tämän kerran asemista vihjaista. Alkuillasta kuunnellaan kaikkein helpoin asema pois eli HCJB:n ulkomaanpalvelu vaikkapa englanniksi 19-22 välillä. HCJB:stä saa myös yhden HS pisteen taajuuksilta 3220 tai 6080 kHz. Itse kuuntelin HS pisteen aamulla n. 07. Tarkista ajat ja mahdolliset vihjeet Radiomaailman sivuilta. Alkuyöstä kannattaa mennä 49 metrin bandille (5850-6200 kHz.) kokeilemaan 1.luokan kolumbialaisia asemia jos ne saisivat tilaa megamyllyiltä. Kannattaa tarkastella ko. asemien viimeisiä lokattuja aikoja. 49 metrin bandin lattarit vaativat suhteellisen hyvää vastaanotinta kuuluakseen hyvin. Heikommallakin vastaanottimella voi kuulla asemia seuraavilta bandeilta jossa vietetään loppuyö eli 90 ja etenkin 60 metrillä. Aamuksi kannattaa jättää ehdottomasti helpoin kotimaanpalvelu, R. Quito joka on seuraavaksi helpoin HCJB:n ulkomaanpalvelun jälkeen. Monena aamuna se pauhaa taajuudella n. 4919 kHz kun muut ovat vaienneet ja Suomessa paistaa aurinko. Voiko päivä enää ihanammin alkaa ?

HELPOT

SW            ECUADOR: HCJB Ulkomaanpalvelu. Esim. 19-22 UTC englantia

                 Eurooppaan. Erittäin hyvä vastaaja.

1.LUOKKA

3220         ECUADOR: HCJB, Pifo HS. Helppo 1. luokkalainen ja vastaakin erittäin hyvin. Ketsua 21-03. Myös taajuudella 6080 ja 9745 kHz.

3279,6      ECUADOR: La Voz del Napo, Tena. Kuuluu aika kivasti ja vastaakin. Osa ohjelmista R Mariaa.

4773,8      ECUADOR: Radio Centinela del Sur, Loja. Kuuluu hyvin, idaa myös " C.D.S. ". -0030v. Vastaileekin.

4814,9      ECUADOR: Radio El Buen Pastor, Saraguro. Aktiivinen, mutta vaikea kuultava. 21-23 ketsua, 23-01 espanjaa.

4919v       ECUADOR: Radio Quito.Lähettää 24 hrk. Helpoimpia Ecuadorilaisia. Idailee " La Voz de la Capital ".Vastaakin mukavasti.

4960         ECUADOR: Radio Federaciòn Shuar, Sucua. Intiaanikieltä ja espanjaa. Kuuluu hyvin ja vastaa. –01v.Tämä taajuus helpompi kuin 4785 ja 4860 kHz.

5019,7v    COLOMBIA: Ecos del Atrato, Quibdò. Caracol asema. Vaikeimpia 1.luokkalaisia. On vastaillutkin. -05.

5040v       ECUADOR: Radio Difusora Catòlica Cultural, Macas. Yksi 1.luokan kovimmista kuulujista. " La Voz del Upano ". Espanjaa ja intiaanikieliä -03 asti. Myös taajuudella 3360 ja 4870v kHz. Vastaakin.

5910,4      COLOMBIA: Marfil Estereo, Puerto Lleras. Uusi ja kova kuuluja ?!

5955         COLOMBIA: CARACOL Colombia, Villavicencio .Jos on aktiivinen niin kuuluu keskikastiin.

5975         COLOMBIA: Radio Macarena, Villavicencio. Kuului pari vuotta sitten hyvin talviaamuisin, miksei nykyisinkin ? Vastaakin.

6010,1      COLOMBIA: LV de Tu Conciencia, Lomalinda -05

6035         COLOMBIA: LV del Guaviare, San Josè del Guaviare. Kuuluu tässä -03 asti jos saa tilaa megawatti myllyiltä. Vastaileekin.

6115                       COLOMBIA: LV del Llano, Villavicencio. Kuuluu -04 asti jos on aktiivinen ja bandilla on tilaa. Vastaakin.

6139,8      COLOMBIA: Radio Lider (ex Melodia), Santa Fe de Bogota. Kuuluu kivasti.

2.LUOKKA

3250v       ECUADOR: La Voz del Triunfo, Santo Domingo de los Colorados. Vaikea asema joka on inaktiivinen?.

3260         ECUADOR Radio Estèreo Carrizal, Calceta.Samat sanat kuin edellisellä asemalla.

3285                       ECUADOR: La Voz del Rio Tarqui, Cuenca. Jollei ole inaktiivinen niin satunnaisesti äänessä -05 asti.

3290                       ECUADOR: Radio Centro, Ambato. Lähetin ongelmia jo pari vuotta siis inaktiivinen.

4781,4      ECUADOR: Radio Oriental, Tena. Helpoimpia 2.luokkalaisia, etenkin Lapissa aamuisin 10- . Vastaakin. -03.

4785v       COLOMBIA: Radio Super, Ibague. Inaktiivinen. Jos palaa ääneen kuuluu 1.luokkaan. 22-01. Vastaakin.

4795         ECUADOR: La Voz de los Caras, Bahìa de Caràquez. Inaktiivinen.

4835v       COLOMBIA: Radio Buenaventura. Inaktiivinen. Lähettäessään kuuluu hyvin ja vastaakin.

4840         ECUADOR: Radio Interoceànica, Sta Rosa se Quijos. Äänessä epäsäännöllisesti.

4850,7      ECUADOR: Radio Luz y Vida, Loja. Nykyään inaktiivinen. Vastaakin. -03.

4879,6      ECUADOR: Radio Nacional Espejo, Quito. Epäsäännöllisesti äänessä. Irtoaa kyllä kun muistaa kytätä taajuutta 03v asti ?.

4885v       COLOMBIA: Ondas del Meta, Villavicencio. Kuuluisi hyvin jos olisi aktiivinen.

4895                       COLOMBIA: Colombia Estereo, Melgar. Inaktiivinen. Jos toimisi pitäisi kuulua.

4909,3      ECUADOR: R Chaskis

4915         COLOMBIA: Armonias del Caquetà, Florencia. Kuultu viimeksi vuosia sitten. mutta yrittää voi sillä pitäisi olla aktiivinen. -24.

4949,8v    ECUADOR: Radio Bahà'ì, Otavalo. Nykyisin inaktiivinen. Toimiessaan oli napattava aamuisin (09-) koska lopetti aikaisin illalla.

4975         COLOMBIA: Ondas del Orteguaza, Florencia. Aito 2.luokkalainen kuuluvuuden suhteen. Yritä ainakin -23 asti. Todelar Network. Idaa myös " La Internacional..."

5010                       ECUADOR: ERPE, Riobamba. Oli kova kuuluja mutta nykyään inaktiivinen?. Vastailikin.

5030                       ECUADOR: Radio Catòlica Nacional, Quito. Nykyään inaktiivinen.

5050.4      ECUADOR: Radio Jesus del Gran Poder, Quito. Tämä kova kuuluja on nykyään inaktiivinen. Releoi monesti R Francisco estereo:ta.

5060.3      ECUADOR: Radio Progreso, Loja. Tämäkin kuului hyvin, mutta nykyään vaiennut. Idaa myös " Sistema de Emisoras Progreso ". Vastaa nihkeästi.

5585         COLOMBIA: Radio Juventud, Pasto. Äänessä vain sunnuntaisin?

5900         ECUADOR: Radio Cosmopolita, Quito. Pari vuotta kuulumattomissa eli inaktiivinen ?

3.LUOKKA

3380                       ECUADOR: CRI, Ibarra.

4900v       ECUADOR: LV de Saquisilì y Libertador, Saquisili. Äänessä epäsäännöllisesti ?

Siinäpä oli Ecuadorin ja Kolumbian asemat. Seuraavalla kerralla tapaamme Etelä-Amerikan suurimassa maassa eli Brasilian n. 150 lyhytaalto asemaa laitetaan järjestykseen...

 

HDXK:n historiaJohtokuntaKuka on kukinKerhoillat & peditionitKuukauden QSLLinkkejä