Helsingin DX-Kuuntelijat ry

- La Voz de la Capital -

DX-aiheisia linkkejä:

Paljon hyvää tietoa DX-kuuntelusta englanniksi

Liity jäseneksi Suomen DX-Liittoon!

DX-tietoutta englanniksi

DX-tarvikkeita HamRadiosta

DX- ja satelliittitarvikkeet MediaPlazasta 

DX-TARVIKEPALVELU

 

EtusivuDX-kuunteluAntennit ja radiotUutisetHaluan lisätietoaKeskustelupalsta

Maailman ympäri

LYHYTAALTOLATTARIT- ARGENTIINA, CHILE, PARAGUAY ja URUGUAY

© Juha Ignatius

Tällä kertaa matkaamme tutkimaan Etelä-Amerikan eteläosan asemien kuulumista täällä Suomessa.

ARGENTIINA

Argentiinan tasavalta on Brasilian jälkeen Etelä-Amerikan toiseksi suurin valtio sekä pinta-alaltaan (2 780 092 neliökilometriä) että asukasluvultaan ( 32 miljoonaa). Argentiinan suurin ulottuvuus pohjois-eteläsuunnassa on 3700 kilometriä. Maa kattaa suurimman osan mantereen eteläosasta Andien itäpuolella. Argentiina rajoittuu lännessä Chileen, pohjoisessa Boliviaan ja Paraguayhin, koilisessa taas Brasiliaan ja Uruguayin, joiden vastaisena rajana toimiin suurelta osin Uruguayjoki. Argentiinan itärajana on pitkä Atlantin rannikko. Argentiinan eteläisin kärki on Tulimaa (Tierra del Fuego), joka on Etelä-Amerikan suurin saari (47 000 neliökilometriä). Se sijaitsee Magalhaesin salmen eteläpuolella noin 970 kilometriä Etelämantereesta pohjoiseen. Maan pohjoisin osa on Kauriin kääntöpiirin pohjoispuolella. Niinpä Argentiinan ilmasto ja pinnanmuodot vaihtelevat suuresti. Suurin osa pohjoisesta on metsää. Maan keskiosassa on laaja hedelmällinen ruohotasanko eli pampa. Lännessä kohoavat korkeat ja usein lumipeitteiset Andit. Patagonian paljas, tuulinen ja vähäravintoinen ylätasanko käsittää suuren osan maan eteläosasta. Argentiinassa on läntisen pallonpuoliskon korkein kohta Aconcagua (6959 metriä). Lisäksi mahtavat Icuacun vesiputoukset ovat maan kaunistuksena.

Argentiina vaatii itselleen Falklandinsaaria, joista se käyttää nimeä Maldinassaaret. Vuoden 1982 alussa Argentiina valloitti saaret, mutta menetti ne lyhyessä Ison-Britannian vastaisessa sodassa, joka oli tuhoisa. Argentiinan tappio oli kova isku kansan ylpeydelle ja johti suuriin poliittisiin muutoksiin, ennen kaikkea sotilashallinnon päättymiseen ja demokraattisen hallitusmuodon palautumiseen.

Argentiina sai alkuunsa Espanjan siirtomaana ja itsenäistyi 1820-luvulla. Argentiina kukoisti 1800-luvun lopulta 1920-luvulle viemällä Eurooppaan lihaa ja viljaa pampan suurtiloilta, joilla gauchot vieläkin esittelevät ratsastustaitojaan. Argentiina on edelleen lihan ja viljan johtava viejä, mutta on viime vuosina kärsinyt vakavasta talouskriisistä. Nopea inflaatio (jopa yli 4900 % vuodessa), tuotannon lasku ja poliittiset levottomuudet aiheuttivat ongelmia kautta 1980-luvun.

Argentiinan pääkaupunki Buenos Aires on maan teollisuuden, kaupan ja kulttuurin keskus, itse asiassa sitä pidetään latinalaisen Amerikan kulttuurielämän pääkaupunkina. Tässä leveiden bulevardien ( 9 de Julho on maailman levein katu, 130 metriä) suurkaupungissa asuu yli 11 miljoonaa ihmistä, joten se on maailman 5. suurin kaupunki.

Väestö on n. 85 % eurooppalaista alkuperää ja n. 15 % on mestitsejä. Katollisia on väestöstä 90 %. Espanjan kieli on ainoa virallinen kieli. Keskimääräinen miesten elinikä on 67 vuotta. Ostoksiin käytetään Austral nimistä valuuttaa. Suosituin penkkiurheilu on tietenkin jalkapallo ja kun mainitaan vielä, että Argentiinalaiset ovat maailman eniten lihaa syövä kansa on Argentiinasta saatu jonkinlainen kuva, joten voimme siirtyä seuraavaan maahan...

CHILE

Chilestä käytettiin aikoinaan nimitystä el ultimo rincon del mundo, maailman ääri. Nimitys oli osuva, sillä Chilen eteläisin kärki Kap Horn on todellakin asutun maailman ääripiste. Punta Arenas on maailman eteläisin kaupunki.

Chile jatkuu pitkänä ja kapeana kaistaleena Etelä-Amerikan länsirannikolla. Maan rajanaapurit ovat Argentiina, Bolivia ja Peru. Maan suurin ulottuvuus pohjois-eteläsuunnassa on yli 4000 kilometriä ja leveimmillään se on alle 400 kilometriä itä-länsisuunnassa. Chilen pinta-ala on 756 945 neliökilometriä. Niinpä Chilen alueella on hyvin monenlaisia maisemia ja ilmastovyöhykkeitä. Kylmässä ja metsäisessä eteläosassa on syviä, yksinäisiä ja tuulisia vuonoja. Pohjoisessa taas on Atacaman autiomaa, yksi maailman kuivimmista alueista. Neljänsadan vuoden ajan vuoteen 1971 siellä ei tiedettävästi satanut kertaakaan.  Tololon observatorio on korkealla tämän karun maiseman yläpuolella. Näiden kahden ääripään välissä on metsiä ja järviä ja niiden ympärillä hedelmällisiä kukkuloita ja taustalla jylhät lumihuippuiset Andit. Täällä maan puolessa välissä sijaitsee pääkaupunki, Santiago, jossa asuu yli 5 miljoonaa maan yli 13 miljoonasta kansalaisesta. Kauniista maisemista huolimatta Chilessä käy hyvin vähän turisteja.

Chileen kuuluu pitkulaisen manneralueen lisäksi useita pieniä Tyynenmeren saaria, muun muassa Juan Fernandez ja Pääsiäissaari. Chile hallitsee myös 1,25 miljoonan neliökilometrin laajuista aluetta Etelämantereella.

Kansainvälinen mielipide on suuntautunut usein Chileä vastaan vuonna 1973 järjestetyn sotilasvallankaappauksen jälkeen, jossa Salvador Allenden hallitus syöstiin vallasta. Kenraali Augusto Pinochet Ugarten johtama sotilashallitus vangitsi, kidutti ja murhasi tuhansia chileläisiä.

Chile on Etelä-Amerikan teollistuneimpia maita. Kehityksen käännekohta ajoittui 1800-luvulle, jolloin Pohjois-Chilen aavikoilta löydettiin suunnattomia kupari- salpietariesiintymiä. Heräsi suuria toiveita maan vaurastumisesta maan, jota espanjalaiset siirtomaavaltiaat olivat pitäneet lähes arvottomana. Kaivannaislöydöt houkuttelivat Chileen uusia siirtolaisia Isosta-Britanniasta, Saksasta ja Ranskasta. Maanviljely sen sijaan kehittyi Chilessä huomattavasti myöhemmin kuin muissa Etelä-Amerikan maissa.

Chilen väestö koostuu seuraavasti: n. 70 % on mestitsejä, n. 25 % on kreoleja ja Araukaaneja on pari prosenttia.

Chileläiset puhuvat espanjaa ja mapuchea. Uskonnoista on katollisuus selvässä johtoasemassa sillä 90 % on katollisia. Miesten keskimääräinen elinikä on 69 vuotta. Täälläkin on valuutan nimi peso. Sitten siirrymme pienempiin valtioihin...

PARAGUAY

Paraguayn pieni tasavalta ( 406 752 neliökilometriä) sijaitsee Etelä-Amerikan itäisessä eteläosassa Brasilian, Argentiinan ja Bolivian ympäröimänä. Paraguayn sijainti sisämaassa on haitannut suuresti sen talouskehitystä, ja maa on edelleen hyvin köyhä. Nyky-Paraguay elää yhä entisen presidentin Alfredo Stroessnerin (1912-) varjossa. Stroessner hallitsi maata diktaattorina yli 30 vuotta aina vuoteen 1989, jolloin hänet syrjäytettiin. Pääkaupunki on Asuncion. Maan 4,3 miljoonasta asukkaasta on 90 % katollisia ja puhekielinä on espanja ja guarani. Väestö on pääosin mestitsejä. Keskimääräinen elinikä miehillä on 65 vuotta. Ostoksille mentäessä kannattaa lompakkoon laittaa guarani-nimistä valuuttaa.

URUGUAY

Uruguayn tasavalta on pieni valtio (177 414 neliökilometriä) Etelä-Amerikan itärannikolla Rio de la Platan pohjoisrannalla. Uruguay itsenäistyi Espanjan alaisuudesta 1814. Edullinen ilmasto (11-23 Celsius-astetta) ja hedelmällinen maaperä mahdollistivat Uruguayn kehittymisen johtavaksi maataloustuotteiden viejäksi 1900-luvun alkuun mennessä. Maa on tasainen ja laidunmaata on runsaasti. Kymmenien vuosien vakaa demokraattinen hallinto romuttui 1970-luvulla tapahtuneen sotilasvallankaappauksen myötä.

Maan vähän yli 3 miljoonasta kansalaisesta noin 1,2 miljoonaa asuu pääkaupungissa Montevideossa. Virallinen kieli on espanja ja uskonnoista suosituin on katollisuus 66 %. Maassa on paljon Euroopasta tulleita siirtolaisia. Keskimääräinen elinikä miehillä on 69 vuotta. Käypä raha on peso. Jalkapallo on täälläkin suosituin urheilulaji. Radion mahtiasemaa kuvaa se tieto, että Uruguayn useimmissa talouksissa on radio, televisioita on vain yksi seitsemää asukasta kohden. Myös lehdistöllä  on vankka asema maan tiedonvälityksessä.

KUUNTELU

Etelä- Amerikan eteläosien asemille ei voi antaa yhtä selviä kuunteluaika tietoja kun esim. viime kerralla Bolivian kohdalla. Tämä johtuu siitä, että alueen asemat eivät lähetä tropiikki alueilla vaan lähettävät muiden suurien asemien joukossa ylätaajuuksilla. Esimerkiksi suosituimmat 49, 31, 25 ja 19 metrin kansainväliset bandit mahdollistavat asemien kuulumisen alkuillasta aamuun, jos taajuuden muut megawatti myllyt sen sallivat. Isoin ongelma onkin löytää se hetki kun muut taajuuden asemat ovat hiljaa, jolloin heikko tehoinen lattari kaukaa pääsee ääneen. Tämän hiljaisen hetken voi löytää jatkuvalla päivystyksellä tai selailemalla Radiomaailman lokeja etsien milloin muut ovat aseman kuulleet ja yrittää sitten samaan aikaan tätä asemaa.

Karkeasti ottaen 19 ja 25 metrinbandit alkavat kuulua joskus 18 UTC eteenpäin. 31 metriä myöhemmin joskus noin 20 alkaen ja 49 metriä vähän myöhemmin noin 22 alkaen.Mutta tärkeintä on siis löytää se hiljainen hetki.

Aamu kuuntelulla voi napata monta asemaa esim. 6060 kHz R Nacional, Buenos Aires on talviaamuisin "helppo" pala koska silloin taajuus on täysin vapaa.

HELPOT

9736,9v         PARAGUAY: RADIO NACIONAL DEL PARAGUAY kuuluu hyvin ja on ehdottomasti helpoin Paraguaylainen, sillä tehoa on mahtavat 100 kW. Vastauksiakin asema lähettää kaukaisille kuuntelijoille. Myös taajuudella 6025 kHz, jossa taitaa olla inaktiivinen. Lähettää 04 asti, mutta Suomessa voi alkaa nauttimaan hyvästä ohjelmasta (ja kuuluvuudesta) joskus 22-23 UTC alkaen.

15345            ARGENTIINA: RAE. Ulkomaanpalvelu lähettää monella kielellä mm. 18-19 englantia, 21-22 saksaa ja 22-24 espanjaa. On äänessä 18-02. Kuuluvuuden takaa täälläkin 100 kW teholähetin ja vastaakin suhteellisen hyvin. Myös muilla taajuuksilla.

21550            CHILE: VOZ CRISTIANA on asema, joka lähettää Chilen entisen ulkomaanpalvelun lähettimillä ja antenneilla uskontoa. Tavattu mm. seuraavilla taajuuksilla 11890, 17860 ja 21555 kHz. Nykyiset lähetystaajuudet ja ajat kannattaa etsiä esim. Radiomaailman loki sivuilta. Kuuluu hyvin.

1.LUOKKA

6010,1           CHILE: RADIO PARINACOTA, Putre.  24 h /vrk.

6010,4           URUGUAY: EM. CIUDAD DE MONTEVIDEO on helpoin Uruguaylainen ja helpoimpia 1. luokkalaisia. Myös taajuudella 9650. Lopettaa aikaisin eli –2130v. Vastaakin.

6060              ARGENTIINA: RADIO NACIONAL, Buenos Aires. Kuuluu hyvin esim. talvi aamuisin. 21-15. Vastaileekin. Helpoin 1.luokkalainen.

6090              CHILE: RADIO ESPERANZA, Temuco. Vaatii vapaan taajuuden ja kelejä. Vastaakin hyvin. Talviaamuisin helpoin napata ? Ohjelmaa 24 h/vrk.

6215              ARGENTIINA: RADIO BALUARTE, Puerto Iguazu. Lähettää espanjaa, portugalia ja guarania. Uskonnollinen. -03

9595              URUGUAY: RADIO MONTE CARLO, Montevideo. Myös taajuudella 6139,9 kHz. 2330-03. Päivystyksellä aseman kyllä kuulee ja vastauksenkin voi saada parin raportin jälkeen.

11735,1         URUGUAY: RADIO ORIENTAL, Montevideo. Ykkösluokan keskisarjaa, jos on aktiivinen. Ei ole vastannut allekirjoittaneelle. -2330.

2.LUOKKA

3200,3          ARGENTIINA: RADIO ARMONIA, Tres de Febrero on 1600 kHz harmooninen.

5825             CHILE: RADIO TRIUNFAL EVANGELICA, Falagante. 21-24 To ja Su ei lähetyksiä, jollei jopa ole  inaktiivinen ? Hankala tapaus.

6029,7           CHILE: RADIO SANTA MARIA, Coyhaique. Vaatii ehdottomasti vapaan taajuuden ja kelejä kuuluakseen. Vastaakin jos kuuluu. Inaktiivinen ?

6045,1           URUGUAY: RADIO SARANDI SPORT, Montevideo. 24 h/vrk. Vaikea.

6055              URUGUAY: RADIO UNIVERSO, Castillos.

6080              CHILE: RADIO PATAGONIA CHILENA, Coyhaique. Yritellä voi 24 asti.

6155              URUGUAY: RADIO BANDA ORIENTAL, Sarandi del Yi.  Asema taisi tulla ja mennä ?

6160              ARGENTIINA: RADIO MALARGUE. -01v. Vaatii vapaan taajuuden ja kelejä. Inaktiivinen.

9620,7           URUGUAY: S.O.D.R.E. Montevideo. Myös taajuudella 6125 kHz.

9630              CHILE: RADIO AGRICULTURA, Santiago on inaktiivinen. Aktivoituessaan kuuluu 1. luokkaan.

3.LUOKKA

5975              PARAGUAY: RADIO GUAIRA, Villarrica.

6075              URUGUAY: LV DE ARTIGAS, Artigas. 24 h/vrk

6180,3           ARGENTIINA: RADIO NACIONAL, Mendoza on tässä äänessä epäsäännöllisesti.

7370              PARAGUAY: RADIO AMERICA, Nemby

9059              PARAGUAY: RADIO AMERICA, Villeta. Myös taajuudet 9983 ja 15483 merkitty asemalle.

HDXK:n historiaJohtokuntaKuka on kukinKerhoillat & peditionitKuukauden QSLLinkkejä